Marlies Olde Monnikhof

Ik ben Marlies Olde Monnikhof, dierenarts sinds 1997 en zeer gepassioneerd hondeneigenaar.

Ik ben opgegroeid in Twente, in een dierenspeciaalzaak en was altijd in de winkel te vinden. Niet heel vreemd dus, om dierenarts te worden. In 1997 mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen en het veld in. Via enige omzwervingen kwam ik in de zomer van 1998 in de Achterhoek terecht, om er niet meer te vertrekken. Eerst heb ik een jaar of 10 in de gemengde praktijk (boerderijdieren en gezelschapsdieren) gewerkt en vervolgens een aantal jaren voor verschillende bedrijven. Na veel geleerd te hebben over van alles, maar vooral mezelf heb ik besloten om een eigen holistische praktijk te beginnen voor honden (en andere dieren).  

Met mijn achtergrond als dierenarts is het mijn droom om hondeneigenaren te helpen een goede band met hun dier te ontwikkelen. Als eigenaar van 2 honden en al vele voorgangers van deze honden, weet ik als geen ander dat het hebben van een hond een hele verrijking van het leven kan zijn. Maar soms is het een worsteling en een uitdaging. En daarmee kan ik andere mensen helpen, die dit ook meemaken. Samen kijken hoe de relatie tussen mens en dier is en na uitsluiting van medische problemen samen de relatie verbeteren. Door anders naar de hond te kijken, naar de behoeftes en de gedragingen. Samen leren hoe de hond communiceert, hoe de hond leert en hoe je als baas een team kunt vormen met je hond door meer te begrijpen van elkaar.

In de “westerse” diergeneeskunde kijken we naar gezondheid per orgaansystemen. Voor elke patiënt hebben we 10 of 15 minuten de tijd. We horen van de eigenaar aan wat het probleem is. Dan doen we een medisch onderzoek naar de vermoedelijke oorzaak en zetten daar een behandeling op in. Meestal is dit een behandeling waarmee je de symptomen weghaalt, maar niet de oorzaak. Na vele jaren ervaring vind ik deze manier van werken niet compleet genoeg. Meestal wordt er maar naar 1 symptoom of probleem gekeken, en een behandeling ingezet, terwijl in het levende dier alles met elkaar samenhangt en soms de oorzaak van de problemen heel ergens anders gezocht moet worden.

Sinds begin jaren 90 ben ik fanatiek beoefenaar van T’ai Chi Chuan, een Chinese bewegingsleer, die zeer positieve gezondheidseffecten geeft. Dieren kun je deze bewegingen niet leren. Daarom ben ik begonnen acupunctuur toe te passen bij honden. In de traditionele Chinese Geneeskunde kijk je naar het hele dier, het verleden en het heden, de omgeving en het voer. Alleen na het schetsen van het complete plaatje kun je een behandeling inzetten. Oude honden een fijne oude dag geven door chronische problemen te onderkennen en te verlichten door acupunctuur, voedingsadviezen en massages. Chronische patiënten verlichting geven van ongemak en zorgen voor wat extra bruikbare energie. Angstige en onrustige honden een beetje meer rust en vertrouwen geven. Hoe mooi is dat, als we dat kunnen bereiken met een paar acupunctuur behandelingen?