Kynologische massage is het masseren van de hond.
In dit artikel willen wij graag wat informatie delen met betrekking tot het masseren van je hond.

De algemene omschrijving van massage:
Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling – manueel of met mechanische hulp – op de zachte weefsels van het lichaam, met inbegrip van de huid, spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten, organen van het maag-darmstelsel en reproductief systeem, ter verhoging van enigerlei aspect van het welzijn van de gemasseerde. – bron Wikipedia
Anders gezegd is massage dus het met de handen, of met een hulpmiddel, iets doen ten opzichte van de zachte delen van het lijf om het welzijn van de gemasseerde te verbeteren.
Massage in het algemeen is een zwaar onderschat hulpmiddel om het welzijn van mens en hond te verhogen. Helaas is in de westerse wereld het niet heel erg “normaal” om je te laten masseren, laat staan om je hond te (laten) masseren. Persoonlijk vind ik dit erg jammer, daar het grote uitwerking kan hebben op het welzijn. Zowel fysiek als mentaal heeft het veel invloed op de processen in het lichaam. Door massage stimuleer je het lichaam om de natuurlijke balans en het natuurlijk vermogen om te helen aan te spreken. Hierdoor help je het lichaam om letterlijk en figuurlijk beter in je vel te zitten en te blijven zitten. Als we spreken over iets dat we preventief kunnen doen voor onze gezondheid, dan is massage een hele belangrijke.
Wij richten ons op het dier, specifiek in dit geval op de hond. Daarom zullen we de belangen van de humane massage hier niet verder uitwerken, echter hoop ik dat dit wel in het achterhoofd meegenomen wordt en het belang van massage meer ingebed raakt in onze westerse wereld.

Twee basis uitgangspunten voor massage
Massage bij een lijf dat in balans is
Massage bij een lijf dat in disbalans is

Massage bij een lijf dat in balans is

Wij kunnen het hier hebben over een ontspannings-(preventieve)massage of een voorbereidende massage omdat er een disbalans wordt verwacht en het lichaam zo goed mogelijk voor te bereiden hiervoor. Denk hierbij aan een warming-up bij hondensport, wat nog weer een specifieke vorm van kynologische massage is. Deze zullen we hier niet verder belichten.
De zogenoemde ontspanningsmassage heeft als doel om lichaam en geest een “verwen-moment” te geven. Een moment van stilstaan en ontspannen. Een stop voor het moment van in beweging zijn, en rust om het lijf even weer te voelen. Deze bewustwording is ook voor je hond erg belangrijk. In het drukke leven dat ze vaak hebben en alle onrust van de maatschappij en/of het gezinsleven, is het van belang om het dier een moment van bewustwording van zijn eigen lijf te geven.
Tijdens deze ontspanningsmassage lopen we het hele lijf na. Tijdens deze behandeling geven deze een uitgebreide check op oa. spierspanningen en mocht er ergens spanning zitten, pakken we deze meteen aan. Nadien worden bevindingen uiteraard besproken.
Buiten het feit dat dit voor het dier erg ontspannen werkt, werkt het moment ook verder dan alleen tijdens de massage. We spreken namelijk ook het zelfhelend vermogen van het lijf aan. Kort na de massage zal het lijf de overtollige (vrijgemaakte) afvalstoffen uitscheiden. Hierdoor zal de natuurlijke balans automatisch al beter zijn. Dit met als gevolg dat het lijf beter in staat is om ongemakken op te vangen, te verwerken en af te voeren.
Deze “ontspannings”-massage heeft dus ook zeker een preventief doel.

Massage bij een hond welke niet (meer) in balans is/Disbalans

Twee uitings-vormen van deze disbalans
Lichamelijke uiting
Mentale uiting
Twee vormen van disbalans.
Disbalans naar aanleiding van een specifieke situatie
Disbalans niet naar aanleiding van een specifieke situatie
Twee situaties
Bewust
Onbewust/onbedoeld

De uitings-vormen van disbalans
fysiek/mentaal

Fysieke klachten
Is er sprake van een blessure, loopt de hond mank, dan is dit goed te zien. Mocht dit de situatie zijn dan is vaak ook wel aan te geven waardoor dit is ontstaan, echter het overgrote deel gebeurd “in de loop van de tijd”. Natuurlijk kan het zijn dat het maken van de hond een uiting is van iets dat zich langzamerhand manifesteert, maar duidelijk is het dan. Vaker helaas zien we dat er kleinere signalen zijn. Deze vallen in eerste instantie niet op en worden bij verergering ineens duidelijk. Dat is het moment dat er terug gekeken wordt en zien we meer.
Uitingen van disbalans in beweging kunnen klein beginnen en duidelijker worden met de tijd. Oorzaak hiervan is dat het lijf steeds meer gaat compenseren, je in een neerwaartse spiraal terecht komt en uit de natuurlijke vrije beweging raakt.

Mentale klachten
Uitingen van mentale aard vallen ons vaak later op. Het begint met een zo klein verschil in gedrag, dat het niet gezien wordt. Het aanpassings- en “pleasend”-vermogen van de hond is hier ook debet aan. Vaak wordt het pas zichtbaar als de hond het niet meer kan aanpassen. Belangrijk is om te weten hoe de basis van je hond hierin is. Wat is er veranderd? Is hij minder actief? Accepteert hij aanrakingen minder goed? Kan hij drukte minder goed aan, met andere woorden heeft hij een “kort lontje”? etc. Ook hier, bij gedragsverandering, kan het zo zijn dat er sprake is van een disbalans/ongemak in het lijf.

Disbalans wel/niet naar aanleiding van een specifiek situatie
hierin meenemen de bewuste en onbewuste (onbedoelde) disbalans.

Bewuste situatie, specifiek moment
Een voorbeeld van bewuste (te verwachten) disbalans is bijvoorbeeld hondensport. Er wordt een grote inspanning van het dier verwacht en dit brengt (hoe dan ook) een disbalans. Meteen wil ik hier ook benoemen dat een disbalans niet per saldo kwalijk is. Als er een bewuste vorm van disbalans komt, kan je hiernaartoe werken door een goede voorbereiding en het herstel op deze manier zo goed mogelijk te faciliteren. Hondensport is hier een goed voorbeeld van.  
Ter voorbereiding van de sport geeft je je dier een warming up. Onderdeel van deze warming up kan een massage zijn. Hierbij zorg je dat het lichaam klaar is om een extreme inspanning te kunnen leveren, zodat de disbalans zo klein mogelijk wordt gehouden en er minder kans bestaat op blessures. Wel is er disbalans, omdat er een erg grote inspanning wordt verwacht, welke herstel nodig heeft. Zoals gezegd, als hier bewust mee om wordt gegaan hoeft dit geen probleem. Hondensport kan natuurlijk ook een hele mooie manier zijn om samen met je hond te werken en grote stappen te zetten in positief welzijn van het dier. Er dient dan wel rekening gehouden te worden met, en bewustwording te zijn dat, het lichaam een overbelasting zal gaan krijgen/hebben. Vooraf, de warming-up en nadien de cooling-down. En ook bij de cooling-down kan massage ingezet worden om het lichaam te ondersteunen deze disbalans zo goed mogelijk te verwerken.

Onbewuste (onbedoelde) situatie, specifiek moment
Een onbewust, misschien beter gezegd ongeplande, specifieke situatie is er als er sprake is van een “ongeluk(je)”. Bijvoorbeeld dat de hond in het bos over een boomstam springt en zich hierbij verstapt. Hij loopt wat mank nadien en dit houdt een aantal dagen aan. Hierbij is vaak duidelijk wat er is gebeurd en hoe het is gekomen. Zodoende zijn de kaders redelijk goed af te bakenen.

Onbewust, niet specifiek moment
Een disbalans niet naar aanleiding van één situatie is vaak veel lastiger. Vaak valt het ineens op
* Dat de hond niet lekker meer mee loopt
* Dat de hond niet meer zo veel speelt
* Dat de hond eigenlijk alleen nog maar slaapt
* Dat de hond uitvalt/reactief gedrag vertoont – daar waar hij/zij dat eerder nooit deed
* Dat de hond de drukte van de visite niet meer aan kan en zich terug trekt – daar waar hij/zij dit eerder altijd erg leuk vond
* en zo zijn er nog vele veranderingen meer te noemen

Dit zijn dan de momenten waarop we beter gaan kijken. De moment van realisatie dat er toch wel wat aan de hand is, maar wat?
Dit is een moment dat je probeert te achterhalen waar het is begonnen, maar vaak sluipt het erin. Niet vreemd, want ja, misschien heb je al wel eens wat gezien, maar dacht je “goh hij heeft zich even verstapt” of “goh hij heeft even zijn dag niet”, maar je gaat ook niet bij het minste of geringste naar de dokter toch? Alleen zo langzamerhand kom je in een neerwaartse spiraal terecht, door het een, komt het ander. De ene beperking zorgt voor de volgende. In deze neerwaartse spiraal is mijn advies om dit zo snel mogelijk te onderbreken. Hoe is een goede vraag en ligt natuurlijk ook aan de situatie op dat moment, maar massage kan hierbij veel goeds doen. De spieren en het lijf helpen te ontspannen, te ondersteunen bij verwerking van van alles, het weer prettiger in het vel zitten, soepeler bewegen en nog vele andere (kleine) veranderingen, stoppen de neerwaartse spiraal en zetten deze om in een opwaartse spiraal. Hierbij versterkt ook het een -> het andere, maar dan de goede kant op.

Bewust, specifiek moment
Dat is nu! Nu dat je beslist om een stap te zetten, daarmee wat goeds (en preventiefs) te gaan doen om je hond (nog meer) in balans te brengen.
Massage kan een hele mooie goede eerste stap zijn.

Samengevat
Bovenstaande een beknopte versie van wat kynologische massage inhoud en wat het kan doen. Onze wens, zoals al eerder op de website beschreven, is dat we ons in willen zetten voor het welzijn van het dier (hier specifiek de hond) en de mens ernaast.
Ons belangrijkste doel is balans, vandaar dat ik jullie van harte wil benadrukken dat het in balans zijn & houden, en preventief iets te doen om deze balans te handhaven, zeer de voorkeur heeft. Massage kan hier een belangrijk onderdeel in zijn.

Onze mogelijkheden
In onze praktijk bieden wij verschillende mogelijkheden aan met betrekking tot kynologische massage.
– massage door ons gegeven; ontspanningsmassage, herstellende massage, ondersteunende massage en sportmassage.
Dit kan in losse sessies – zo genaamd aan een onderhoudsbehoefte voldoen en/of een persoonlijk plan zijn.
Mini cursus massage
Mocht er interesse zijn om (ontspannings)massage te leren geven aan je hond, dan horen we dit graag en bespreken we graag de mogelijkheden hiervoor.

Notitie welke wij wel graag gemaakt willen hebben; Het dier heeft last van een blessure welke hem/haar beperkt. Naar aanleiding van een ongeluk(je), maar ook bij de niet specifiek aan te wijzen situaties, is het natuurlijk heel belangrijk moment om je dier te laten controleren door de eigen dierenarts op eventuele (onderliggende) problematiek. Het is geen verplichting voor ons om je hond eerst door de eigen dierenarts gezien te laten zijn, maar wij raden dit wel van harte aan. Mocht het wenselijk zijn dat er ondersteuning is bij de weg naar de dierenarts om wat voor reden dan ook, laat het ons dan aub weten, zodat we kunnen kijken wat we samen kunnen doen.